9 d’abril del 2011

Pescadors i/o barraquistes a les platges del Prat (segle XV)

El fenomen del barraquisme va ser un procés important a finals del segle XIX fins a la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona al 1992. Però més enllà, d’un moment puntual de la nostra història més recent, les barraques es troben documentades al llarg de l’època medieval. A inicis del segle XV, el litoral pratenc que pertanyia a Santa Eulàlia de Provençana –actualment de l’Hospitalet de Llobregat- hi havia la presència de barraques. Existí un camí d’accés que anava paral·lel al riu en direcció a aquest nucli de barraques, que es trobava ben a prop de la desembocadura. Aquests barraquistes eren pescadors, persones que treballaven els joncs de les marines i gent desafavorida lluny de la realitat vilatana del Prat. Residien i treballaven en aquest sector de la Bunyola, que actualment es troba dins de l’ampliació del Port de Barcelona, al Moll Prat. La imatge presentada mostra un cobertís a l'antiga llera del Riu del Llobregat al Polígon Industrial Pratenc -com a conseqüència del conreu periurbà, de caràcter il·legal, abans de la desviació del riu-.

8 comentaris:

Puigmalet ha dit...

No té connexió directa, però ¿em sabries dir què eren els "tendals de mar"? Merci

Unknown ha dit...

Hola Puigmalet, he fet un nova entrada intentant explicar que eren els tendals de mar a la primera meitat del segle XX.
http://lannarie.blogspot.com/2011/04/tendals-de-mar.html

Merci, per passar-te per aquest blog.

Luis ha dit...

Hola estic interessat en el barraquisme i els pescadors de la platja de l'Hospitalet (abans de 1920), no sé si coneixes cap referència bibliogràfica. Gràcies.

Unknown ha dit...

Hola Luis,
el barraquisme a la zona de l'Hospitalet va esdevenir una realitat a partir de l'any 1925. Aquesta data marca el desplaçament de les barraques de pescadors de Can Tunis per l'expansió del port de Barcelona. L'Hospitalet va perdre al 1920 el front marítim per la creació de la Zona Franca, abans d'això no hi ha documentació publicada. A l'Arxiu Municipal del Patronatge de l'Habitatge de Barcelona hi ha informació del barraquisme, un cop ja pertany a Barcelona. Per la qual cosa, que jo sàpiga no hi ha cap referència bibliogràfica. Referent als pescadors de la platja de l'Hospitalet estaven vinculats amb el nucli de pescadors de Can Tunis.
Cal recordar que el barraquisme a les platges de l'Hospitalet i el Prat eren present des del segle XV, ja que hi han notícies documentals, sobre aquest fet. Els informes anteriors al port, de la dècada 1920, fan esment al barraquisme i pescadors a les platges de l'Hospitalet, però la il·legalitat va fer que no es registressin cap. És un tema apassionant, on l'Hospitalet deuria recordar aquest punt d'inflexió de la seva història, com ja va passar a l'altre banda amb Santa Coloma de Gramenet. La historiografia del barraquisme és un fet constatat a partir del 2006 quan diferents historiadors de Barcelona s'interessen pel tema. Amb l'exposició de barraques al Museu d'Història de Barcelona i el documental dels meus estimats Alonso Carnicer i Sara Grimal de TV3 ha creat una explosió d'estudis i una plataforma en defensa de la memòria històrica de les barraques. Més enllà, també hi ha la primera proposta única al món de restaurar un nucli de barraques al Turó de la Rovira (Can Baró - el Carmel). Tot això és una realitat que va augmentant i és extraordinari, el problema principal són els nuclis perduts de la perifèria de la ciutat de Barcelona. El nucli de barraques de les platges de l'Hospitalet, de la desembocadura i la Bomba (o Gran Via Sud) són desconeguts per la majoria de gent. Caldria una profunda reflexió sobre aquest fenomen al terme municipal de l'Hospitalet. També les coves habitades després de la Guerra Civil a l'Hospitalet es poden contar amb els dits, i eren una realitat aprofitant la línia quaternària, sota la via del tren. Què queda d'això?, només el record, que és pitjor que la no documentació i difusió d'una realitat històrica.
Gràcies, Luis.

Anònim ha dit...

Lannaire soc Luis però des d'aquest ordinador no puc escriure amb el compte de google, et deixo els textos que he anat fent sobre aquests temes, veuras que he trobat algunes coses interessants:
http://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/category/1-municipis-barris/la-marina-perduda/

http://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/category/3-tematica/esdeveniments-historics/barraquisme/

El segle XV em queda una mica lluny del moment que estic investigant però voldria saber l'origen de la informació que cites.

Aviat publicaré un petit article sobre els pescadors de la platja de l'Hospitalet basant-me en un uns apunts de viatge realitzar per tota Espanya des de 1897 a 1900, on s'afirma que en aquell moment els pescadors de la platja de l'Hospitalet eren nòmades. El primer any que figuren al padró de l'Hospitalet és 1895, el que segurament ens indica que feia poc s'havien establert, continuarien sortint al padró, que es feia cada 5 anys, fins 1920, després ja no ho he seguit, ja que com dius, la platja va passar a Barcelona (i l'arxiu em queda més lluny).

Et deixo, el text que te citat (pàg 125)
http://bibliotecadigitalhispanica.bne.es/view/action/nmets.do?DOCCHOICE=1844328.xml&dvs=1304062135778~68&locale=es&search_terms=&adjacency=&VIEWER_URL=/view/action/nmets.do?&DELIVERY_RULE_ID=4&usePid1=true&usePid2=true

Gràcies per la teva resposta i enhorabona pel teu treball!

Unknown ha dit...

Hola Luis, ja coneixia el teu blog i em sembla extraordinari i molt treballat. Felicitats!. Sobre la referència documental del segle XV que comentava, fa menció al capbreu de les rendes de l’església de Santa Eulàlia de Provençana, atribuït cronològicament al voltant de l’any 1409 on es detallà les particions de terres. És aquí on es fa menció al barraquisme existent a les platges de la Provençana, per part de pescadors en la seva majoria. Aquest document que malgrat que hi ha alguna referència al llibre de Jaume Codina. Els pagesos de Provençana (984-1807). Societat i economia a l’Hospitalet pre-industrial. Volum I, Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat- Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Barcelona, 1987; és quasi inèdit per la gran informació existent en aquest i en els posteriors capbreus. Dipositat Arxiu Històric de Protocols de Barcelona(http://www.colnotcat.es/frames.asp?dir=3&op=0&idioma=cat).
També sobre el barraquisme a Barcelona hi ha un nou llibre:
TATJER, M.; LARREA (edit.) 2010: Barraques. La Barcelona informal del segle XX, Museu d’Història de Barcelona, Institut de Cultura, Barcelona.
Tota informació és sobre la ciutat de Barcelona, però indirectament hi ha notícies de la zona de Montjuïc i de Sants vinculats a l’Hospitalet de Llobregat. També el Museu d’Història de Barcelona ha editat una guia d’història urbana titulada Barraques/Bcn, que la pots trobar gratuïtament al mateix museu. A més, també el documental de TV3 sobre el barraquisme es pot veure en la següent pàgina web: http://www.3cat24.cat/especial/1734
Moltes gràcies

Anònim ha dit...

… Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your lannarie.blogspot.com website on complete autopilot - building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

I used it and in just 7 days… got floods of traffic to my site...

…Well check out the incredible results for yourself -
http://magic-traffic-software.com

I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

…so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

http://magic-traffic-software.com

Take care - your friend Jennifer

Anònim ha dit...

After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your lannarie.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
day!!

And all it took was 10 minutes to set up and run.

But how does it work??

You just configure the system, click the mouse button a few
times, activate the software, copy and paste a few links and
you're done!!

Click the link BELOW as you're about to witness a software that
could be a MAJOR turning point to your success.

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com