
31 de gener del 2011
Testimoni d'un passat industrial. La Seda de Barcelona

26 de gener del 2011
Restes d'una petita història comunista

25 de gener del 2011
La peculiaritat de la "Calle" Tordera
Fa poc temps, la ciutat del Prat va entrar en un discurs social i polític sobre el nomenclàtor dels seus carrers. De moment, el resultat per part de l'administració local ha estat l'eliminació, en part, de la simbologia franquista. Això, es tradueix en les plaques de l'organisme feixista, el Ministerio de la Vivienda. A mode d'exemple, ningú dubte que el barri de Sant Cosme és singular per la seva fisonimia i per les experiències que han portat a ésser peculiar. Hi han detalls que ho fan diferent. A la resta de barris la senyalètica dels carrers es troben esgrafiades en català. Però, el sector del Centre de Sant Cosme, al carrer Tordera, encara hi han les senyals que varen ser utilitzades a inicis dels anys 70, i que en alguns casos van arribar a principis dels 80. Actualment, aquest cartell fa menció del passat, marcant els comerços que existien, un viatge exquisit per pensar en l'activitat dels anys 80 entorn al carrer Tordera.
24 de gener del 2011
Skyline del carrer Ferran Puig

23 de gener del 2011
La Granja

La primera granja avícola va néixer al 1925, al carrer del Centre. Posteriorment, es creà al 1933 la Granja Avícola Prat, a l'actual barri la Granja, amb les noves tecnologies de l’època. L’harmonia de la granja dintre d’un paisatge enjardinat, va ser criticada a l’època, però admirada avui dia, ja que contava amb serveis pels animals. La personalitat d'un barri creat en un terreny avícola desaparegut, doten als seus espais urbans una morfologia peculiar. Però, sobretot la capacitat de les persones per diferenciar-se d'altres racons o barris del Prat, formen una agrupació i un sentiment de pertànyer aquest barri important. La seva juventud com a barri o les vivències del pas del temps en aquest indret configuren que les històries s'entrecreuen i siguin compartides, deixant la memòria i formant la veritable història del barri.
22 de gener del 2011
Polígon Industrial Pratenc. Entre l'expropiació i el desviament

“Las fábricas, tanto las de la Zona Franca como las que se instalarán en el recientemente aprobado Polígono Industrial Pratense, si nada se hace para evitarlo, darán a los márgenes del río unas características netamente industriales, la suciedad se extenderá por ellas, río arriba, y las aguas darán toda la sensación de que están putrefactas, como lo están ya las que se encuentran estancadas junto a la desembocadura, consecuencia de todos los desperdicios y de los residuos industriales que se echan al río a pesar de la tajante prohibición que existe en este sentido [...]” (publicat a La Vanguardia, 4 de desembre de 1969).
21 de gener del 2011
L'antic escorxador "antifeixista"

20 de gener del 2011
A la dreta del Canal

19 de gener del 2011
El Prat vs Sant Boi

18 de gener del 2011
Estany de la Ricarda. Paludisme i carrabiners

17 de gener del 2011
El "Cosmos" a Sant Cosme

Parc Nou

Després de la Guerra Civil, amb la unificació dels 3 aeròdroms ubicats al Prat es va crear el Aeropuerto Nacional de Barcelona. Aquest va eliminar l’explotació agrícola en aquest sector, perquè era zona d’influència aèria. Però encara quedava per allà el camí de Cal Monés sencer, ja que actualment només resta una part que surt de la masia del mateix nom, i que correspon a l’antic camí de València. El camí de Cal Monés, abans de la construcció del Parc Nou, enllaçava amb el camí de Casanovas i el camí de Cal Gravat. Aquests dos anaven a la Colònia Casanovas i a Cal Gravat, on va néixer el Jaume Casanovas (1844-1911), fill predilecte del Prat, on actualment el camí de l'Albufera porta el seu nom.
16 de gener del 2011
La Plana del Galet

Finalment, a mitjans de la dècada dels 70 del segle passat, a conseqüència de les inundacions que s’originaven a la Plana del Galet, es va decidir el desviament del riu i procedir a dessecar aquest lloc. Això, va ser aprofitat per part de diferents municipis de l’àrea metropolitana per abocar les seves escombraries, cosa que va sortir a la llum durant les obres del centre esportiu i lúdic.
Torre de la Ricarda

A inicis de la dècada dels 20 del segle XX, el Prat va viure una interessant demostració de la nova maquinària agrícola. Els tractors agrícoles Cletrac es varen donar cita a la finca la Ricarda i també a la Granja la Ricarda, per oferir la nova interessant tecnologia. Veritablement era un Saló d’Automòbil, destinat principalment a inversors barcelonins; l’aposta era lògicament del propietari de la finca en aquests moments, Eusebi Bertrand i Serra. En aquests moments la finca és propietat de l’empresa Inversiones Ebys, S.A., que havia estat controlada per Eusebi Bertrand fins a la seva mort al 1945, i que actualment es troba composta per diferents membres de la família Bertrand.
15 de gener del 2011
La Casa del Mar

14 de gener del 2011
Any 801. Sant Cosme

També, a finals de 1970 es van proliferar unes mínimes barraques al costat de les ja decadents vivendes. El tancament de les vivendes, que en un primer moment serien destinades als empleats d'Iberia, va fer que moltes s’ocupessin il·legalment, amb els posteriors problemes cívics. Iniciats els desallotjaments i la presència als mitjans de comunicació va fer que s’aturessin els desallotjaments, i s’iniciés un pla integral i urbanístic davant les carències del nucli de Sant Cosme.
Finalment, des de l’any 1978, es va preveure la construcció d’un nou barri. Actualment, el barri de Sant Cosme encara pateix l’aïllament amb el nucli del Prat o els barris colindants, a partir de l’avinguda Onze de Setembre, malgrat que hi ha un cert vincle amb el mercat o popularment anomenat “mercadillo” o “el Jueves”. No hi ha dubte del treball realitzat amb la gestió urbanística i la participació ciutadana que encara és més present aquí que a la resta dels barris. La categoria d’excepcionalitat doten a aquest nucli d’un potencial disgregador davant la resta del municipi. Els excessos del barri són presents, no tant des d’una òptica negativa, sinó que des de la importància del nucli familiar, hi han valors tant abstractes com la solidaritat, el recolzament i la participació que han proliferat encara més contra la davallada als altres barris. La visita d’un barri en constant transformació, doten al visitant d’una importància alhora d’entendre el camí transcorregut. Només amb la consciència d’ésser un poble dins del poble, o el radi de l’extraradi, fan peculiar aquest espai. La consciència de pertànyer a un lloc tant emblemàtic com Sant Cosme, fa evident el passeig pels seus carrers.
12 de gener del 2011
Can Peixo Vell


9 de gener del 2011
Església de Sant Pere i Sant Pau (2006)

8 de gener del 2011
Cal Monjo o Torre de l'Estacada (La Ribera)

La seva situació privilegiada dins del Parc Agrari del Baix Llobregat li configuren una importància dins del paisatge rústic de La Ribera. Per les seves característiques i la seva antiguitat, es troba protegida per l'ajuntament dins del catàleg de patrimoni. Lògicament, caldria realitzar un estudi profund per avaluar les seves carències constructives, així com per poder restaurar en part la seva fisonomia davant el perill de perdre aquest patrimoni únic.
Vista de la Papelera Española S.A.

5 de gener del 2011
Mig Cèntric des de la L9
Imatge que ens mostra l'espai cultural -Cèntric- a mig fer, a l'igual que les obres de la Línia 9 de Metro. Sembla paradògic, que ja al 1917, arran de la instal·lació de la Papelera Española, l'antic escorxador va ser obligat a marxar de l'indret que ocupava, per posteriorment ésser edificat, entre els anys 1918-1919, en l'espai que ocupa actualment el Cèntric. Aquest indret d'una importància actual, ja ho era en part en els segles XVIII-XIX, quan els camins de València i l'Albufera s'unien en aquest punt per distribuir els ramats i dirigir-los a la plaça de la Vila i a la ciutat de Barcelona.
Al cole en català!
Platja dels Carrabiners

Lluny queda la Volateria
L'aeròdrom de La Volateria es va iniciar la seva construcció a 1916. La finca de la Volateria, topònim per la gran quantitat d’aus que estaven campant a l’Albufera, es convertirà en el primer aeròdrom del Prat. A més, al 1921, s’instal·lava la Escuela de la Aeronáutica Naval, abandonant-la el 1931, i per aquest motiu posteriorment l’aeròdrom passaria a pertànyer a l’Aviació Militar. Amb la incorporació de la companyia Iberia del recorregut Madrid-Barcelona des de l’any 1927, al 1928 Lufthansa inaugurava el servei Berlín-Barcelona. Amb motiu de l’Exposició Universal es va poder veure el Graff Zeppelin, d’importància per a veure les capacitats tecnològiques per a una societat bàsicament agrícola. També hi hagué el camp francès de la companyia Latécoère (més tard Air France), que des de 1920 havia establert el servei aeri postal. Josep Canudas, que va ser el primer pilot català, tenia un petit aeroport particular. Amb l’inici de la Guerra Civil, al juliol de 1936, els camps aeronàutics es van unificar depenen de la Conselleria de Defensa de la Generalitat de Catalunya i després del Ministeri de Defensa.
Transformacions pratenques

4 de gener del 2011
Dipòsit d'aigües de la Plaça Catalunya

Camí a la Bunyola
La modificació del districte de la Bunyola ha comportat l'adaptació de les persones al seu entorn. Els camins formen part de la història (pratenca o no), però no de la memòria, només consolidant les nostres idees del paisatge que volen crear poden respectar el seu entorn. Aquest imatge, com si d'un pòsit es tractara, només reivindica l'apropiació de l'espai davant les necessitats d'un viatge per diferents motius. És aquesta necessitat la que formaria part de la memòria individual, i del relat que vol crear -l'individu- a partir de la seva experìencia correspondria en part a la memòria col·lectiva. Però, la memòria és fràgil, per això ens queda la història per reivindicar i desmentir part de la memòria, actualment, mal anomenada memòria històrica.