8 de desembre del 2011

La revolució dels preus al Prat (segle XVI)

Al llarg del segle XVI, l’increment de la demanda de productes manufacturats, i principalment agrícoles, molt per damunt a la capacitat de producció va afectar a Europa. Conegut com la revolució dels preus, posava en manifest les carències tecnològiques i l’augment de la població, amb la poca presència d’una burgesia forta. L’augment del benefici de la noblesa i de l’església va fer que obtinguessin grans beneficis, marcant encara més la feblesa de la pagesia. L’endeutament de molts pagesos provocaria un procés de servitud important.

Al Prat, després de la guerra de Joan II (1462-1472), no es va recuperar fins a 1520. La revolució dels preus impactaria a mitjans del segle XVI. Es calcula que el cost de la vida es va triplicar.

L’aturada en la construcció de masies i edificacions a la vila pratenca és una realitat. L’empobriment dels pagesos va afermar encara més als grans propietaris barcelonins i eclesiàstics, principalment de la ciutat de Barcelona. No obstant, i potser lògicament, es creà la parròquia de Sant Pere i Sant Pau. Les autoritats del Prat, malgrat la crisi europea, acusaven directament al bandolerisme.