5 de desembre del 2011

Medalla d’or i francs al Prat (1844)

Hi han episodis a la Història pratenca que sobrepassen els límits municipals. A l’actualitat hi han casos ben simplificadors de pratencs i pratenques que situen al Prat de Llobregat dins del context mundial.

Estem acostumats a històries i llegendes marítimes dels diferents pobles costaners de Catalunya. Al Prat també existeixen. Més enllà d’una llegenda, coneixem que l’últim Rei dels francesos, Luis Felipe I, al 1844 va felicitar a un grup de pratencs. El monarca va atorgar, a través del seu cònsol, una medalla d’or a Antoni Camps, com a testimoni de gratitud del govern francès per la seva valentia en el naufragi del bergantí francès Louis, a la platja del Prat de Llobregat. També als pagesos José Javier, José Castells, Juan Badia, Jaime Ventura, Mateo Serra i Luis Rosell li varen gratificar amb 100 francs per la seva col·laboració.

La història del Prat està plena de naufragis i salvaments a les seves costes, la llunyania del mar amb el nucli oferia un cert distanciament i despreocupació. Principalment, van ser els pagesos de la Bunyola, de l’Albufera i sobretot els del Cap de Riu que marquen el ritme històric de la costa pratenca.