31 de gener del 2011

Testimoni d'un passat industrial. La Seda de Barcelona

Xemeneia de La Seda de Barcelona com a testimoni d’un passat recent. Aquesta empresa va ser creada amb capital, majoritàriament, holandès, instal·lant-se al 1928. Els dirigents holandesos, amb el control de l’empresa al seu càrrec, varen crear una colònia molt integrada a la vida quotidiana pratenca. La demanda de mà d’obra va comportar que gent vingués de les comarques tarragonines i de les proximitats amb el municipi del Prat, així com de persones provinent de la resta de l’estat espanyol. La Seda, al mes de juliol de 1931, va viure una de les més importants vagues de la seva història, amb un total de dinou dies. Principalment, els dirigents de la CNT es van negar a l’acceptació de l’acord de l’empresa, que estava sota mínims, i tot va finalitzar amb l’intercanvi de trets per part de la guàrdia civil i els afiliats de la CNT. Aquest incident comportaria la iniciativa de la creació de la caserna de la guàrdia civil al municipi. La Seda i la Papelera, arran dels conflictes amb els seus treballadors, van pagar la construcció de la caserna; així doncs es substituiria al cos dels mossos d’esquadra. L’objectiu era reprimir qualsevol focus de manifestació contra el capital fabril.

2 comentaris:

CICLISMO NINJA II ha dit...

Era costumbre el fuerte olor en torno a la Seda cuando pasabas por la autovía camino de la playa de gavá-Mar y Castelldefells. Un olor q recuerdo de mi niñez a bordo de un Seat 127 al pasar frente al Carreofour, años 70-80´s.

Unknown ha dit...

Benvingut Manolo,
L'olor va ser part de la nostra història. Actualment, hi han diverses empreses que en determinats dies pots olorar "la seva activitat"
Si és del teu interès hi ha una entrada sobre la pudor al Prat

http://lannarie.blogspot.com/2011/03/pudor-al-prat-entre-la-fama-i-la.html

Molt interessant els teus blocs. Gràcies pel comentari.