8 d’octubre del 2011

Mas Blau: història d'un desconeixement

La masia de cal Tarà és tan desconeguda com enigmàtica. Si parlem del Mas Blau ja és una altra cosa. Cal Tarà o Mas Blau va ser edificat al segle XIX amb un caire modernista, destacant el color blau de la seva façana. Aquest color nou a les masies del delta destacà per damunt de totes dotant a la residència d’estiueig un ambient distint. Amb unes deu mujades d’extensió i amb la seva alçada i formes arrodonides recordà un esplendor efímer.

Cal Tarà es desconeix per qui va se aixecada així com els seus propietaris inicials. També el nom de Tarà porta a moltes reflexions però cap amb certesa. Qui sap si algun dia descobriren els seus orígens, però la realitat és la mancança de la seva història. Sembla il·lògic que les mujades que ocupen els antics terrenys, avui dia ocupats per grans empreses, se sap ben poca cosa. L’estudi històric es troba pendent.

El mas va passar a millor vida a la dècada de 1980 per a la construcció del Parc de Negocis Mas Blau, conservant el nom de l’hàbitat. Aquest va ser inaugurat com estratègia financera i econòmica aprofitant els Jocs Olímpics de Barcelona, on posteriors anys va sortir a la premsa pels alts ingressos dels propietaris -que van vendre els terrenys- que estaven emparats en diferents societats.