13 de novembre del 2011

El Centre Comercial del Prat: un lloc de memòria?

La tensió política viscuda a l’Ajuntament del Prat de Llobregat entre els anys 1971 i 1973 va comportar part de la nostra història recent. A l’hivern de 1971, l’alcalde pratenc volia estalviar les crítiques i les problemàtiques amb l’oposició i convocava els plens ordinaris cada 3 mesos. En aquestes dates eren notícies les vivendes i polígon industrial de Cal Saio, el cobriment de l’estany de l’Illa i el desviament del riu Llobregat.

Més enllà d’aspectes polítics, el grup Carrefour s’aprofitava de la legislació vigent, instal·lant el primer hipermercat a Espanya al terme municipal del Prat de Llobregat. La companyia comercial francesa va escollir els terrenys de Can Bou, destruint la masia de caire senyorial del segle XIX envoltada de 20 mujades.

El dia 5 de desembre de 1973 s’inaugurà Carrefour, amb una festa d’obertura important, amb artistes invitats de la talla de Mary Santpere, Don Carlo Group y María José, Niño de Baena, José Casas, Ana Kiro, Capi Romero, Marlyk y Plans, Víctor Balaguer, Boby, Los Gazulla, Julio Madrid y Mireya, presentats per Ricardo Ardévol i Tony Guerrero. A més, els primers dies es sortejava un Renault 5 i 10 frigorífics, tot aprofitant les vendes nadalenques de 1973.

El Centre Comercial va ésser realitzat en 6 mesos amb una superfície de 100.000 m2 i 30.000 m2 de paviment de formigó. El pàrquing va ser construït en 45 dies amb una capacitat de 2500 vehicles, i la construcció d’accessos en 15 dies. Es desconeix els aspectes econòmics que van comportar al consistori pratenc, les tasques de cobriment d’una part de la Bassa del Prat, l’eliminació de l’hàbitat masover, els materials emprats, etc.

Malgrat totes les adversitats i congratulacions, el primer centre comercial forma part dels nostres llocs de memòria històrica, segurament amb una major càrrega sentimental quan desaparegui. Lluny quedà les pràctiques de cotxes al pàrquing, els jocs de nens amb els carros abans del nous sistema de protecció amb una moneda, les visites de la inundació de l’antiga Bassa del Prat i els més atrevits fent el viatge a peu per damunt de l’Autovia de Castelldefels cap al Carrefour o Pryca a fer el berenar dintre del propi establiment.