El procés de lideratge en terres que s’anaven colonitzant al llarg de l’actual
territori pratenc va comportar les rivalitats i l’augment del poder feudal al delta del Llobregat. L’Illa de Banyols estava ben consolidada amb la propietat de Provençana –l’actual L’Hospitalet
de Llobregat-, amb masos ben establerts des del segle XII, com el
Mas Alegret, Mas Català, Mas Godai, Mas Moragues, Mas Godai o Mas Duran entre
altres.
A mitjan segle XIV, el mas dels Duran a tocar a mar amb sorra com a
propietat, sense cap cultiu d’importància s’anirà beneficiant de les
incontrolades riuades amb l’aportació de nova terra. Es dedicaran a la compra
del territori i a la ramaderia amb important inversions de capital. Amb
1387 tenia a la seva possessió una esclava de 25 anys en contraposició als esclaus
majoritaris masculins de les veïnes masies. Però, la violència dels habitants
de l’Illa de Banyols és ben present en la documentació i les baralles amb els
veïns aniran en augment. La sentència de 15 lliures que
hauria de pagar Arnau Duran al 1371 a Arnau Albereda del Prat de Sant Boi per
la mutilació de dits serà testimoni de les rivalitats en un terreny que s’aniria
teixint de propietaris adinerats i que poc a poc es convertirien en veritables
terratinents.
6 comentaris:
Hola Lannarie,
El Prat de Sant Boi, vol dir que el Prat no existia i era part de Sant Boi?
Aixi que no hauriem de parlar de el Prat sino de Sant Boi. Es correcte?
Llavors, el Prat es un poble de creació moderna?
Exactament quan El Prat com ajuntament no existia, el terme municipal, pertenyia a Sant Boi, per aixó li deien El Prat de Sant Boi.
La independència parroquial del Prat va ser al 1544, on l'actual territori del Prat pertanyia a Sant Boi i Provençana -l'actual Hospitalet de Llobregat-. La zona santboiana correspon a unes de les jurisdiccions santboianes coneguda com el Prat de Sant Boi, i la de Provençana coneguda com Illa Banyols. Més o menys el camí de la Bunyola, que un tram coincideix amb l'actual carrer Ferran Puig, el cantó est seria part de l'Illa de Banyols (L'Hospitalet) i el cantó oest al Prat de Sant Boi. Però com podràs entendre, les riuades que tant van modificar el terreny sempre depèn de l'època per veure les diverses propietats.
http://lannarie.blogspot.com.es/2011/01/esglesia-de-sant-pere-i-sant-pau-la.html
Moltes gràcies per l'aportacions a tots dos. Salutacions.
Hola,
M'agradaria saber si aquesta masia que es cita en aquest article com a Masia Moragues és la mateixa que la que ara explicaré.
Tinc entès que en Francesc Moragas i Barret, el fundador de la Caixa de Pensions, tenia una masia a Sant Boi quasi al llindar d'El Prat, que utilitzava com a esbarjo, és a dir, com que ja al 1925 era vidu de la seva segona esposa Clotilde Illa i Arquer, hi anava a aquesta masia a distreure's, a estar en contacte amb la natura, amb els masovers, el camp, els gossos, ... No era l'única propietat que tenia el Sr. Moragas, però aquesta masia de Sant Boi/El Prat era especial per a ell. El domicili "oficial" d'en Moragas estava a l'avinguda Diagonal de Barcelona. Era advocat i ell no conreuava la finca, només hi anava de tant en tant. El seu xofer el portava a la masia i després, ell retornava a Barcelona amb la tartana dels masovers. Coneixeu la història? podríeu saber de quina masia estic parlant? Fa temps que hi vaig al darrere i us estaria molt agraïda si em poguéssiu ajudar.
Hola Juani, els Moragues que surten en aquest escrit es refereixen als "Moragues" de la Baixa Edat Mitjana, sobretot al segle XV que vivien a l'Illa de Banyols. És a dir, eren de Provençana, l'actual L'Hospitalet de Llobregat, a tocar amb el Prat de Sant Boi, ja que aleshores el Prat no estava encara independitzat. El Mas Moragues estava al nucli urbà del Prat, a l'actual plaça de la Vila. F. Moragas des de la seva juventut si que va gaudir a Can Barret a la Vall d'Hebrón però això ja ho sabràs segurament. F. Moragas va ser secretari de Foment del Treball, i l'antic membre de Foment Ferran Puig tenia moltes terres i masies a Sant Boi, Viladecans i el Prat. No conec la masia a Sant Boi ni el Prat que estigués Francesc Moragas, però li he de dir que la burgesia barcelonina estava ben present a les diverses masies del delta del Llobregat. Indagaré una mica, a veure si descobrint de quina masia es tracta. A l'arxiu municipal de ben segur hi haurà la documentació si va ser propietari. Salutacions Juani.
Moltes gràcies Jordi,
A veure si en desentrallem alguna cosa! estic alerta als comentaris del bloc.
Juani
Publica un comentari a l'entrada