6 de desembre del 2011

El barri de Can Rigol de 1941

De totes les urbanitzacions creades al Prat, una de les més desconegudes és sense cap mena de dubte la urbanització Can Rigol. Amb una proposta de carrers a la dècada de 1950 dels quals només queda els noms d’Amposta i Tortosa, les edificacions d’aquest sector es van iniciar justament després de la Guerra Civil espanyola.

Can Rigol era una casa edificada al segle XIX per Rafel Canillo, conegut com Rigol o Falet Rigol. Al 1850 va ser alcalde del Prat, ben conegut per la botiga que regentava a la Plaça de la Vila. Als anys 60 del segle XX, la masia va ser enderrocada per la construcció del barri de Sant Cosme.

Hi han detalls de sensibilitat cultural, de certa o no importància, que marquen la defensa d’una història que més enllà d’ésser familiar és una mostra a la delicadesa dels seus propietaris. Al carrer Amposta, hi han edificacions de la dècada de 1940 que es combinen amb algunes de finals de 1970 i altres ja més modernes. Al magatzem del núm. 20 d’aquest carrer, existeixen dues plaques. Una de les quals ja és present en algunes cases del terme municipal, que correspon a la identificació de l’assegurança de “La Previsión Española en 1883. Seguros contra incendios”. Però, l’acompanya una altre placa ben peculiar on està escrit la següent llegenda: “SE TERMINO / 20·10·1941 / lo hizo M. M.”. Aquest magatzem està registrat al 1977, però la placa ens marca un parèntesi de la història, no tant sols de l’edificació sinó del seu entorn.

No deixa de ser un apunt històric intranscendent, però la seva pervivència ens marca la sensibilitat cultural per mostrar els petits detalls que fan encara més gran la història d’aquest sector tan desconegut del Prat.