1 de febrer del 2011

"In terminio Lanera"

El delta del Llobregat s’ha format a partir de riuades i estanyols, per aquest motiu la primera menció documental fa referència a aquesta terra de llacunes –Lacunaria-. Actualment, l’estany del Remolar delimita els termes de Sant Boi, Viladecans i el Prat. Diferents estudis geològics mostrem que els estanys, mentre més allunyats de la desembocadura del riu Llobregat, més antics serien. Per tant, del nostre municipi, l’estany del Remolar, que ens marca un antic braç del riu Llobregat, es pot considerar el més antic. Després d’aquest, vindrien el complex Illa-la Ricarda-la Magarola, la Podrida i finalment la Messeguera. Amb quasi tota probabilitat durant la seva formació era un bé comunal amb l’aprofitament de la vegetació i pesca, que es va prolongar fins a les desamortitzacions al segle XIX. Per tot això, el nostre origen com a formació pratenca l’hem de situar al Remolar, quan es fa menció a l’estany de Lannarie i a l’antic curs del riu a l'any 965.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Segons estudis de l'Institut Geològic de Catalunya (IGC) el Delta del Llobregat s'enfonsa a raó de 45 cm a l'any. Es preveu que cap a l'any 2045 el municipi del Prat quedarà sota les aigües i el que es pitjor els seus habitants hauran de ser traslladats a camps de refugiats al municipi veí de Sant Boi de Llobregat.

Tenies notícies d'aquest fet, Lannarie?

Saluts maca.

Unknown ha dit...

L’Institut Cartogràfic de Catalunya i l’Institut de Geomàtica han aplicat la interferometria de radar (dinSAR) per calcular els esfondraments graduals, calculant entorn a mig mil·límetre l’any en sector puntuals del delta. Altre cosa, és la variació dels paleodeltes existents que es van enfonsant.
La gran unitat geogràfica que representa el Delta del Llobregat ocupa una superfície d’uns 97 km2, contornejada pel massís de Garraf, la serra de Collserola i Montjuïc. El nostre delta, és bastant pla amb una inclinació del 0,1% amb presència de dunes costaneres.
Darrerament les noves infraestructures que s’han construint al Delta del Llobregat, com la depuradora, el tren d’alta velocitat i la línia de metro, han aportat noves dades interessant sobre el coneixement dels diferents nivells geològics del delta. El prestigiós Grup d’Hidrologia Subterrània de la Universitat Politècnica de Catalunya ha analitzat els sondatges antics, així com els que s’han realitzat a partir de la construcció de la depuradora del Prat de Llobregat atorgant cronologies més clarificadores en quant a la formació deltaica.
Durant la baixa edat mitjana, Sant Boi, principalment les jurisdiccions de Fonollar i el centre de Sant Boi, el Castell, facilitaven barques pels trasllat dels masovers pratencs que existien a la Ribera. Però també, varen ser important les barques enviades per la Marina de l'Hospitalet, sector de la Provençana, per a facilitar el rescat dels habitants de l'Illa de Banyols. Només, cal tenir en compte que si es fan camps de refugiats a Sant Boi, que no els facin al sector de la Ribera, ja que és part de la plana deltaica.
Salut, i gràcies per l'apunt.