17 de juliol del 2012

Tromba i creença al Prat de finals del segle XIX


Més enllà de les descripcions científiques de les trombes marines, sobre aquestes mena de tornats, hi han casos ben documentats a la nostra costa pratenca. Però, una societat hereva de l’època medieval amb una mentalitat en creences diverses va crear al Prat diferents mites i opinions sobre aquests agents atmosfèrics al llarg del segle XIX i inici del segle XX. Les trombes o mànegues, són uns tornats que es formen sobre la superfície de l’aigua, que a vegades quan s’aproximen a la costa s’esvaeixen.

Al 1896, hi ha una dada sobre la concepció sobre les trombes d’aigua que van ser presents al litoral. Per l’existència d’aquest tornats entre les platges del Prat i de Castelldefels, els pagesos armats amb els fusells disparaven contra aquests, perquè creien que així es podien desfer. En poblacions entorn a la ciutat de Barcelona, els pagesos armats amb les falç sortien dels seus hàbitats mentre recitaven una mena d’oracions "màgiques" i el mossèn feia conjurs. Al Prat, era bastant comú en època moderna els exorcismes per prevenir les plagues i les males collites. Tant la utilització de la falç com del fusell es creia que podien tallar els núvols i frenar la tromba marina.

2 comentaris:

Puigmalet ha dit...

Saps si es conserva alguna mostra d'aquestes oracions?? Gràcies.

Unknown ha dit...

Jo no tinc constància, és un tema interessant relacionat amb la mentalitat de l'època de males collites, còlera i plagues que a mitjans i tercer quart del segle XIX van ser presents al Prat. Hi han notícies mínimes de l'existència de les oracions o rogatives acompanyades d'exorcismes -malgrat no diuen els detalls-, mencionat al llibre del rector i algun document de l'Arxiu Parroquial. Salut!